2007년 8월 29일 수요일

Taliban laten 12 Zuid-Koreanen vrij uit gijzeling in Afghanistan

De Taliban hebben vandaag 12 van de 19 Zuid-Koreanen zijn in drie groepen vrijgelaten. Ze zouden in goede gezondheid verkeren.

Ze werden zes weken geleden ontvoerd. De tien vrouwen en twee mannen werden in groepjes op verschillende locaties overgedragen aan functionarissen van het Rode Kruis. De Taliban bereikten gisteren met een delegatie van Zuid-Korea een akkoord hierover.

De Zuid-Koreaanse kerken hebben moeten beloven dat ze geen zendelingen meer naar Afghanistan sturen..

Eerst zetten de Taliban ook nog in op een gevangenenruil met de Afghaanse regering, maar Kabul wees overleg over dat onderwerp pertinent af.

De Taliban hebben gezegd dat de overgebleven zven gijzelaars eveneens snel worden vrijgelaten. De ontvoerden werden in vrijheid gesteld na bemiddeling van stamoudsten op verschillende locaties.

De eerste twee groepen werden overgedragen aan functionarissen van het Internationale Rode Kruis. Daarna werden ze naar vertegenwoordigers gebracht van de Zuid-Koreaanse regering in de provinciehoofdstad Ghazni.

Haji Zahir, een stamoudste die als onderhandelaar fungeerde, vertelde aan de BBC dat hij samen met twee andere ouderen een reis had gemaakt om de Taliban te ontmoeten. Daarna bracht hij met een auto de eerste drie vrouwen naar Ghazni.

De tweede groep gegijzelden werd daarna vrijgelaten in de regio Shabaz in de provincie Ghazni, dicht in de buurt van de stad Ghazni zelf.

Het hoofd van de Afghaanse afdeling van het Internationale Rode Kruis vertelde dat de derde groep later op de dag werd vrijgelaten in hetzelfde deel van Ghazni waar de Koreanen werden ontvoerd op 19 juli.

Deal
De regering van Zuid-Korea zei dat de beslissing tot stand was gekomen na de toezegging van Seoul dat het zijn troepen uit Afghanistan terugtrekt, zoals al was gepland, aan het eind van het jaar.

Zuid-Korea stemde er ook mee in om al het missiewerk in Afghanistan te stoppen en hun burgers niet meer naar Afghanistan te laten reizen. De Koreanen hadden eerder al een reisverbod ingesteld voor Koreaanse burgers naar Afghanistan.

De Taliban hebben hun eis laten vallen dat er medestrijders uit de gevangenis vrij moeten worden gelaten, omdat Korea hier geen invloed op heeft.

Een Taliban-vertegenwoordiger vertelde dat de rest van de groep deze week eveneens vrij zal worden gelaten.

Houding Duitsland
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vanuit Japan dat haar regering de strategie niet wijzigt naar aanleiding van de vrijlating van de Koreanen. In Afghanistan wordt nog steeds een Duitser gegijzeld. De andere Duitser die gelijktijdig werd ontvoerd stierf aan een hartaanval.

Ze zei dat de regering van Duitsland haar uiterste best doet om de gegijzelde ingenieur die voor de VN werkt vrij te krijgen.

De Duitsers werden op 18 juni ontvoerd in de provincie Wardak, ten zuiden van Kabul, een dag voor de Koreanen.

De Duitsers hebben ruim 3.000 militairen in het noorden van Afghanistan gelegerd, waar ze het Regional Command North in Mazari Sharif en twee Provinciale Reconstructie Teams leiden van de NATO-ISAF-missie.

댓글 없음: