2007년 8월 2일 목요일

Besprekingen over ontvoerde burgers Zuid-Korea in Afghanistan

Zuid-Koreaanse en Afghaanse functionarissen hebben donderdag een ontmoetingsplaats gezocht nadat ze over rechtstreekse onderhandelingen hebben besproken met de Taliban om de 21 Koreaanse gijzelaars vrij te krijgen.

Volgens de Associated Press is er ook een delegatie van Zuid-Koreanen op weg naar Washington om de Verenigde Staten te vragen om te helpen bij de vrijlating van de gegijzelden.

Eerder strandden diplomatieke pogingen van Zuid-Korea om de Koreanen vrij te krijgen op de weigering van Afghanistan om gevangen Taliban-aanhangers vrij te laten.

De Taliban-gijzelnemers zijn bereid om de ambassadeur van Zuid-Korea te ontmoeten maar hebben nog geen geschikte locatie daarvoor gevonden. Dat zei Waheedullah Mujadidi, hoofd van de delegatie die met de Taliban onderhandelt.

Qari Yousef Ahmadi, die beweert namens de Taliban te onderhandelen, ontkende dat de Koreanen om rechtstreekse gesprekken met de ontvoerders hadden gevraagd. Maar hij zei dat de Taliban bereid zijn om te onderhandelen op door Taliban-gecontroleerd grondgebied.

“De Taliban wil rechtstreeks onderhandelen met de Koreanen omdat de regering in Kabul niet beried is om Taliban-gevangenen vrij te laten,” vertelde Ahmadi via de telefoon aan de Associated Press vanaf een onbekende locatie.

Pamfletten
Op woensdag dropten Afghaanse legerhelikopters pamfletten in de provincie Ghazni om de burgerbevolking te waarschuwen voor een op handen zijnde militaire operatie in de provincie, waar de Koreanen werden ontvoerd.

De Afghaanse minister van Defensie, generaal Zahir Azimi, zei dat de operatie al was gepland en niets te maken heeft met het gijzelingsdrama. Maar een blijk van militaire kracht in de regio kan de druk op de ontvoerders opvoeren.

Internationale steun Zuid-Korea
Op een conferentie in de Filippijnen kwamen de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Song Min-soon, en de Amerikaanse onderminister John Negroponte overeen om de hoogste prioriteit te geven aan de veilige bevrijding van de gijzelaars.

Een gewapende bevrijdingspoging zou veel te riskant zijn. De Koreanen worden bovendien in groejes afzonderlijk vastgehouden.

In Washington ontmoet de Zuid-Koreaanse delegatie Wittehuiswoordvoerder Nancy Pelosi, onderminister Nicholas Burns en nationaal veiligheidsadviseur Stephen Hadley.

Ook een ontmoeting met hun landgenoot VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, voormalig Koreaans minister van Buitenlandse Zaken, staat op het programma.

De Koreanen zullen de VS om betekenisvolle en substantiële steun vragen om de crisis om de gijzelaars op te lossen.

Zuid-Korea heeft ook een presidentiele gezant gestuurd naar Afghanistan en president Roh Moo-hyun heeft gebeld met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai. Maar Kabul blijft tegenstander van een “gevangenenruil”, uit vrees dat dit meer ontvoeringen uit zal lokken.

Afghanistan kreeg eerder dit jaar veel internationale kritiek te verduren wegens de vrijlating van Taliban-gevangenen in ruil voor de vrijlating van een Italiaanse journalist.

Toestand gegijzelden
Taliban-woordvoerder Ahmadi zei dat twee Koreaanse vrouwen ernstig ziek zijn en kunnen sterven. Een arts die hoofd is van een particuliere kliniek zal proberen de gijzelaars op vrijdag te bezoeken en ze medicijnen te geven.

Ahmadi verklaarde ook dat Taliban-leider Mullah Omar drie leden van de Hoge Raad van de Taliban heeft aangewezen om de situatie te beoordelen. De drie zijn gemachtigd om op elk moment opdracht te geven om de Zuid-Koreanen te doden.

Twee van de 23 gegijzelden die op 19 juli werden ontvoerd zijn al vermoord. Maar nadat een ander ultimatum verstreek op woensdag, verklaarde Ahmadi dat de overgebleven gijzelaars in leven zijn.

댓글 없음: