2007년 8월 27일 월요일

Gesprekken over gegijzelde Koreanen zouden verder gaan, Koreaanse imam naar Pakistan

Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi heeft maandag gezegd dat de Taliban en Zuid-Korea dinsdag de onderhandelingen over de Koreanen die ontvoerd zijn voort zullen zetten. Ondertussen is er ook een Zuid-Koreaanse imam naar Pakistan gereisd om hulp te zoeken.

Het zal de vierde keer worden dat beide partijen met elkaar aan de onderhandelingstafel gaan zitten onder bemiddeling van het Rode Krijs in de stad Ghazni. “Als de gesprekken vruchten afwerpen dan zal de hoge raad van de Taliban een besluit nemen,” aldus Qari.

Maar volgens de Volkskrant konden het rode Kruis of de Zuid-Koreaanse regering de geplande onderhandelingen niet bevestigen.

De Zuid-Koreaanse imam Sulaiman Lee Haeng is momenteel in Pakistan. Hij gaat Pakistaanse religieuze leiders vragen te helpen de Taliban zover te krijgen dat ze de gijzelaars laten gaan. Hij zei te hopen tijdens zijn bezoek, dat een week duurt, contact te kunnen leggen met de Taliban.

Lee riep de ontvoerders op de gijzelaars vrij te laten voordat de maand Ramadan half september begint, “als geschenk aan hun families en aan Zuid-Koreaanse moslims”.

De autoriteiten hebben Lee, die de imam is van de grootste moskee in Seoul, omwille van zijn veiligheid verboden naar Afghanistan te reizen. De Zuid-Koreaanse moslimgemeenschap telt ongeveer 35.000 zielen.

Dit weekeind waren er berichten in de media dat de Koreanen misschien afgelopen zondag vrij zouden worden gelaten, maar die bleken onjuist te zijn.

De Taliban zouden nog steeds de terugtrekking van de Koreaanse troepen uit Afghanistan eisen en de vrijlating van geloofsgenoten die in Afghanistan in de gevangenis zitten.

댓글 없음: