2007년 8월 4일 토요일

Ontvoerde Koreaanse doet emotionele oproep om hulp

Een Zuid-Koreaanse vrouw, die zei dat ze een van de gegijzelden was, heeft zaterdag een emotionele oproep om hulp gedaan in een telefoongesprek met het persbureau AFP, nadat een onderhandelaar opnieuw had uitgesloten dat de regering van Afghanistan gevangenen vrij wil laten in ruil voor de 21 gegijzelde Zuid-Koreanen.

De vrouw, die zei dat ze vast werd gehouden met drie andere leden van de kerkelijke hulporganisatie, zei dat de ontvoerden ziek waren en het moeilijk hebben om te overleven.

Ze zei in het Engels: “Ik wil niet sterven. We willen naar huis,” in een telefoongesprek dat op was gestart door Taliban-woordvoerder Yousuf Ahmadi. De vrouw zei verder “ik weet niet hoe lang we dit kunnen overleven.”

Een van haar vermoedelijke ontvoerders belde een journalist van AFP vanaf een onbekende locatie en gaf toen de telefoon aan de vrouw, die zichzelf introduceerde met een Koreaanse naam die niet werd herkend.

Er was geen directe mogelijkheid om te bevestigen dat ze een van de gegijzelde Zuid-Koreanen was die op 19 juni werden ontvoerd in de provincie Ghazni.

Ze zei “dat het elke dag moeilijk is omte overleven en dat ze naar huis willen, en dat ze ziek en zwak zijn.”

“Alsjeblieft, help ons, we zijn allemaal onschu8ldige mensen, we kwamen hier om zieke mensen te helpen, maar nu zijn we allemaal ziek.”

Ze leek te vragen of er geen militaire operatie uitgevoerd zou worden om de groep te bevrijden, “alsjeblieft geen oorlog, want dat brengt ons allemaal in gevaar.”

Ze zei eerst in het Dari dat de groep was opgesplitst, en dat ze niets wist over de anderen, en of die in leven waren. Ze zei dat de ontvoerders hen dreigen te vermoorden, en dat het moeilijk is, want ze zijn erg gevaarlijk.

De Taliban heeft al eerder twee van de 23 ontvoerde Koreanen vermoord. Ze hebben gewaarschuwd dat er nog meer gegijzelden worden gedood als hun eisen niet worden ingewilligd. Ze willen dat de Afghaanse regering gevangen medestanders vrij laat uit de gevangenis, maar dat heeft de regering geweigerd.

De vrouw verzocht de regeringen van Zuid-Korea en Afghanistan, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en paus Benedictus XVI om te helpen bij de vrijlating van de hulpverleners.

De opstandelingen hebben gezegd dat ze geen Koreanen hebben gedood nadat hun ultimatum afgelopen woensdag verstreek, omdat ze hopen dat hun gesprekken met de Zuid-Koreanen tot resultaten zullen leiden.

Ahmadi vertelde dat een delegatie van de Taliban gereed was om Zuid-Koreaanse functionarissen te ontmoeten in rechtstreekse gesprekken, indien nodig in een ander land, zolang de VN garant staan voor een “veilige terugkeer” van de onderhandelaars.

댓글 없음: