2007년 8월 16일 목요일

Impasse in gesprekken gijzeling van Zuid-Koreanen in Afghanistan

Een woordvoerder van de Taliban heeft gezegd dat ze eraan twijfelen of het nog zin heeft om met de Zuid-Koreanen te onderhandelen nadat nieuwe gesprekken op niks zijn uitgelopen.

De leiders van de islamitische militie debatteerden over die vraag na drie uur van onderhandelen met de Koreaanse delegatie zonder dat er vooruitgang was geboekt.

De Zuid-Koreaanse ambassade in Kabul wilde geen commentaar geven over de gesprekken die werden gevoerd in Ghazni, maar bevestigden dat de twee vrijgelaten vrouwen naar huis waren gevlogen.

“Onze onderhandelingen eindigden zonder resultaat,” vertelde Taliban-woordvoerder Yousuf Ahmadi het nieuwsagentschap AFP.

Ahmadi zei dat de Taliban-onderhandelaars de eis hadden herhaald om als eerste stap acht gevangenen van de beweging te ruilen voor acht gegijzelden.

Maar Kabul weigert een gevangenenruil, een standpunt dat donderdag nog eens werd herhaald door gouverneur Mirajuddin Pattan van de provincie Ghazni.

Ahmadi vertelde dat de leidinggevende raad van de Taliban de impasse aan het bespreken was en dat ze morgen zullen besluiten verder te onderhandelen of een andere beslissing te nemen.

De “hardliners” hebben al eerder twee ontvoerden vermoord omdat hun eisen niet werden ingewilligd. Ze hebben eerder gedreigd meer gijzelaars te doden, maar Ahmadi herhaalde geen ultimatum op donderdag.

Op maandag werden twee gegijzelde Koreaanse vrouwen vrijgelaten na rechtstreekse onderhandelingen met een Koreaanse delegatie als een gebaar van goede wil.

De twee vrouwen, Kim Gin-A van 32, and Kim Kyung-Ja van 37, hebben donderdag per vliegtuig Afghanistan verlaten. Volgens een functionaris worden ze vrijdagochtend op het internationale vliegveld Incheon verwacht.

De Taliban houdt ook nog steeds een Duitse ingenieur in gijzeling die in de buurt van Kabul, een dag voor de Koreanen, op 18 juli werd ontvoerd.

De Taliban zeggen dat gesprekken met de regeringen van Afghanistan en Duitsland over zijn vrijlating nergens naar leiden, terwijl functionarissen beweren dat ze doen wat ze kunnen doen.

댓글 없음: