2007년 8월 12일 일요일

Twee van de Zuid-Koreaanse gijzelaars in Afghanistan nog niet in veiligheid

Het afgelopen weekend heerste er in de media veel verwarring over de mogelijke vrijlating van twee van de 21 Koreanen die door de Taliban in gijzeling zijn genomen. De vrijlating werd eerst gemeld, daarna ontkend, en vervolgens weer aangekondigd.

Een woordvoerder van de Taliban verklaarde dat de twee Zuid-Koreaanse vrouwen wel degelijk op weg zijn naar hun vrijheid. Maar waar en wanneer ze vrijkomen is nog onduidelijk.

De regering van Zuid-Korea wil pas commentaar geven wanneer de twee echt vrij en veilig zijn. De Taliban willen de andere 19 pas vrijlaten als Kabul Taliban-gevangenen laat gaan. President Hamis Karzai wil echter niet aan die eisen tegemoetkomen.

Vrijdag, zaterdag en zondag werd er tussen de taliban en een Zuid-Koreaanse delegatie onderhandeld in het kantoor van het Rode Kruis in Ghazni, 140 kilometer ten zuidwesten van Kabul. De Taliban-leden hadden een vrijgeleide gekregen van de Afghaanse overheid.

De Zuid-Koreaanse gijzelaars worden vermoedelijk vastgehouden in een afgelegen gebied in het zuidoosten van Afghanistan. Ze zijn door de Taliban opgesplitst in groepjes. Naar verluid zouden ze ziek zijn.

De Taliban willen twee van de gegijzelden vrijlaten als gebaar van goede wil aan Zuid-Korea. Het is echter duidelijk dat de Taliban nooit goede wil kan tonen aan Zuid-Korea, na 23 Koreanen te hebben ontvoerd en er daar twee van te hebben vermoord.

댓글 없음: