2007년 8월 8일 수요일

Groeiende bezorgdheid over gegijzelde Koreanen in Afghanistan

De ongerustheid neemt toe over het lot van de 21 Koreanen die in Afghanistan door de Taliban in gijzeling worden gehouden nadat Bush en Karzai hebben gezegd geen deals te willen sluiten voor hun vrijlating.

Het ministerie van Binnenlandse zaken herhaalde date en uitwisseling voor Taliban-gevangenen niet wettig zou zijn of een oplossing zou bieden voor de crisis, aldus het persbureau AFP.

De woordvoerder van het Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Zemarai Bashary, zei tegen verslaggevers in Kabul dat de autoriteiten de gijzeling op willen lossen door voornamelijk onderhandelingen van stamoudsten en religieuze leiders.

Hij zei verder dat er een troepensterkte van betekenis aanwezig is in de provincie Ghazni waar de gijzelaars vermoedelijk nog steeds worden vastgehouden na op 19 juli daar te zijn ontvoerd. Hij beweerde verder dat de regering de mogelijkheid heeft om een operatie te lanceren om ze te bevrijden.

De reden waarom dat nog niet is gebeurd komt omdat de Afghaanse regering de veiligheid van de gijzelaars niet in gevaar wil brengen. Ook de regering van Zuid-Korea heeft gevraagd om niet militair in te grijpen.

De Taliban zouden de uitkomst van de besprekingen tussen George Bush en Hamid Karzai, die maandag eindigden, hebben afgewacht. De presidenten weigeren echter een overeenkomst te sluiten met de Taliban, en vragen om de onmiddellijke vrijlating van de Koreanen.

Taliban-woordvoerder Yousuf Ahmadi zei dinsdag dat de Taliban de zieke Koreaanse vrouwen wil ruilen voor een aantal Afghaanse vrouwen die gevangen worden gehouden op militaire bases van de VS in Afghanistan.

Maar de door de VS-geleide coalitie verklaarde dat ze geen vrouwen gevangen houden.

Functionarissen van de Zuid-Koreaanse ambassade in Kabul hebben gezegd dat ze hun hoop hebben gevestigd op persoonlijke onderhandelingen met de Taliban, ondanks dat hier nog geen tijd en datum voor zijn afgesproken.

Er zou wel constant contact zijn tussen een Koreaans onderhandelingsteam en de Taliban. Zuid-Korea zegt de houding van de VS en Afghanistan te begrijpen, maar wil zijn uiterste best doen om tot vruchtbare resultaten te komen.

De regering van Afghanistan werd in maart heftig bekritiseerd omdat ze 5 Taliban-gevangenen vrijliet in ruil voor een gegijzelde Italiaanse journaliste.

Er wordt gevreesd dat als regeringen toegeven aan ontvoerders dit meer ontvoeringen in de hand zal werken.

댓글 없음: