2007년 8월 24일 금요일

In gijzeling genomen Koreanen in Afghanistan maken het goed

De 19 hulpverleners uit Zuid-Korea die nu al zes weken in gijzeling worden gehouden in Afghanistan maken het naar verluid goed. Ze worden door de Taliban van de ene naar de andere plek gebracht. Ze hebben een oproep geplaatst via Al-Jazeera om de anderen vrij te laten.

De Volkskrant schrijft vandaag dat de arts Hashim Wahaai, die eerder medicijnen naar de gegijzelden bracht, contact heeft gehad met de Taliban-commandant in de streek waar de Koreanen op 19 juni werden ontvoerd.

De arts verklaarde dat hij geen toestemming kreeg om de gijzelaars te onderzoeken, maar kon over de telefoon een aantal dingen bespreken met commandant Mullah Mansor. Die vertelde dat de Koreanen het goed maken en geen medische hulp nodig hebben.

De Koreanen zijn opgesplitst in groepen die om de zes tot 8 uur worden verplaatst om de veiligheidsdiensten voor te blijven.

De twee Koreaanse vrouwen die eerder vrij werden gelaten maken zich grote zorgen om hun vrienden. Via de Arabische zenden Al-Jazeera smeekten ze de gijzelnemers om hun landgenoten vrij te laten.

Zuid-Koreaanse nieuwsmedia melden dat de ontvoerde Lee een brief heeft geschreven aan haar ouders. Daarin vraagt ze haar vader en haar moeder zich niet ongerust te maken en vertelt ze dat ze goed eet en in orde is. Ze vraagt haar ouders in het briefje ook “niet ziek te worden”.

De twee Koreaanse vrouwen die het verhaal vertelden zaten op een ziekenhuisbed. Ze vertelden dat ze na aankomst in Afghanistan in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif eerst kinderen en zieken hadden geholpen.

Ze waren van plan om dezelfde soort hulp te gaan verlenen in de zuidelijke stad Kandahar, het bolwerk van de Taliban. Maar op weg daar naartoe werd hun bus klemgereden en werden ze ontvoerd.

Ze vertelden dat ze tijdens hun gijzeling niet werden mishandeld en werden voorzien van hun eerste levensbehoeften, zoals voedsel, medicijnen,water en een bed.

Afghanistan staat bekend als het gevaarlijkste land om te reizen in de wereld. Reizen op deze manier is vragen om trammelant.

댓글 없음: