2007년 8월 11일 토요일

Onderhandelingen over gijzeling Zuid-Koreanen in Afghanistan

De onderhandelingen tussen de Taliban en diplomaten uit Zuid-Korea over de vrijlating van 21 Zuid-Koreanen hebben nog niet tot tastbare resultaten geleid. Er zijn tegenstrijdige verklaringen over de vrijlating van 2 vrouwen die ziek zijn.

Twee leiders van de Taliban en vier Zuid-Koreaanse functionarissen hebben elkaar zaterdag ontmoet voor de tweede dag van de “face-to-face” gesprekken over het lot van de Koreanen die in gijzeling zijn genomen. Dit meldt de Associated Press.

De besprekingen begonnen vrijdag in een kantoor van het Rode Kruis in Ghazni.

De twee Taliban zeiden dat de Koreanen eindelijk vrij zouden worden gelaten, en misschien wel vandaag of morgen.

Taliban onderhandelaar Qari Bashi zei te verwachten dat de Zuid-Koreanen een dezer dagen vrij kunnen komen. Zuid-Korea is minder optimistisch.

De Taliban willen hun gijzelaars tegen gevangenen ruilen. President Karzai heeft dat uitgesloten. De Afghaanse autoriteiten hebben de veiligheid van de Taliban-onderhandelaars wel verzekerd.

Een woordvoerder van de Taliban zei zaterdag dat twee Koreaanse vrouwen die ziek zijn spoedig vrij worden gelaten voor de goede verstandhouding met Zuid-Korea, maar noch het Rode Kruis, noch de Afghaanse regering konden dit bevestigen.

Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi zei dat de twee vrouwen vrij zouden worden gelaten omdat ze ziek zijn. Hij zei dat deze beslissing was genomen door de hoge commandanten van de Taliban, maar dat nog niet besloten was wanneer
.
Franz Rauchenstein, een functionaris van het Internationaal Comité van het Rode Kruis, zei dat hij de vrijlating niet kon bevestigen.

De plaatselijke gouverneur, Marajudin Pathan, heeft gezegd dat hij niet heeft gehoord dat de twee vrouwen vrij worden gelaten en dat het niet was besproken tijdens de onderhandelingen van zaterdag.

“Qari Ahmadi is ergens in Pakistan,” zei Pathan, “hij praat gewoon zijn mond voorbij. De Taliban geven altijd tegenstrijdige verklaringen.”

Een andere Taliban-woordvoerder, Zabiullah Mujaheed, zei dat de regering in Kabul de Taliban-leiders Bashir en Mullah Nasrullah een geschreven veiligheidsgarantie had gegeven die ook was ondertekend door de Amerikanen en andere buitenlandse functionarissen zodat de twee Taliban veilig zijn.

댓글 없음: