2007년 8월 18일 토요일

Taliban zegt te gaan beslissen over lot Zuid-Koreanen in Afghanistan

Op zaterdag heeft een woordvoerder van de Taliban verklaard dat ze gaan beslissen over het lot van de gegijzelde Zuid-Koreanen die in de gewelddadige provincie Ghazni vast worden gehouden. De onderhandelingen zijn mislukt.

Yousuf Ahmadi, woordvoerder van de Taliban, zei tegen het nieuwsagentschap AFP: “De onderhandelingen zijn mislukt. De leiding van de Taliban zal nu een beslissing nemen over het lot van de gijzelaars.”

Hij zei al eerder dat rechtstreekse onderhandelingen tussen een delegatie uit Zuid-Korea en de Taliban in Ghazni, de gelijknamige hoofdstad van de provincie, waren mislukt.

De Taliban hebben verschillende keren gevraagd om de vrijlating van gevangen medestrijders in ruil voor de vrijheid van de in gijzeling genomen Zuid-Koreanen.

Ahmadi zei dat verder praten zinloos is. De Koreanen zeiden dat de Amerikanen en de regering van Afghanistan niet bereid zijn om gevangenen vrij te laten.

De Taliban lieten afgelopen maandag twee vrouwen gaan als gebaar van goede wil. Deze twee zijn gisteren teruggekeerd in Zuid-Korea. Twee mannen uit de groep van 23 zijn eerder vermoord. De Taliban dreigen ook de anderen te doden als hun eisen niet worden ingewilligd.

Ahmadi zei dat zijn groep de besprekingen alleen wil hervatten als de Zuid-Koreaanse delegatie en de Afghaanse autoriteiten er klaar voor zijn om een gevangenenruil te bespreken. Korea heeft gezegd dat het machteloos staat om aan de eisen van de Taliban tegemoet te komen.

De Koreanen werden op 19 juli ontvoerd tijdens een busreis. Afghanistan staat naast landen als Somalië en Irak bekend als het gevaarlijkste land op de wereld om te reizen.

De twee vrijgelaten vrouwen verklaarden dat ze er spijt van hadden dat ze de reisadviezen voor Afghanistan in de wind hadden geslagen.

댓글 없음: