2007년 8월 10일 금요일

Zuid-Korea onderhandelt met Taliban over gijzeling

In Afghanistan wordt gepraat over de 21 Zuid-Koreanen die door de Taliban in gijzeling zijn genomen. Diplomaten uit Zuid-Korea onderhandelen met een Taliban-delegatie, die daarvoor van de Afghaanse regering een vrijgeleide heeft gekregen.

De regering van Afghanistan heeft eerder met de Taliban onderhandeld, maar dat heeft weinig opgeleverd. Wel werden er ergens in de woestijn in de provincie Ghazni medicijnen achtergelaten voor de ontvoerde hulpverleners uit Zuid-Korea.

De gijzelnemers zeggen dat de gegijzelden geen haar wordt gekrenkt zolang er wordt onderhandeld. Eerder verliepen er ultimatums waarin gedreigd werd om nog meer gegijzelden te doden.

De Taliban eisen de vrijlating van een groep gevangen geloofsgenoten.

De Afghaanse president Hamid Karzai weigert die eis in te willigen, en Zuid-Korea zegt dat het geen concessies af kan dwingen.

Zuid-Korea roept hulporganisaties terug
Ondertussen heeft de regering van Zuid-Korea richtlijnen opgesteld voor zijn hulporganisaties en gezegd dat zij Afghanistan voor het eind van de maand moeten verlaten vanwege veiligheidsredenen.

De regering zal beslissen wanneer ze weer kunnen terugkeren nadat de situatie is gekalmeerd. De Zuid-Koreaanse regering heeft zijn burgers ook verboden om nog naar Afghanistan te reizen.

Taliban-woordvoerder Yousuf Ahmadi heeft gezegd dat het vertrek van de Zuid-Koreaanse hulpverleners onderhandelingen met de Taliban vergemakkelijkt, want de terugtrekking daarvan is een van de eisen van de Taliban.

Eerder eisten de Taliban ook de terugtrekking van de 200 Zuid-Koreaanse ISAF-militairen uit Afghanistan, maar die zouden in december toch al het land verlaten.

23 Koreanen werden op 19 juli ontvoerd in het district Qarabagh in de provincie Ghazni. Twee van de gegijzelden zijn inmiddels vermoord door de Taliban.

De Afghaanse autoriteiten hebben verklaard dat onderhandelingen met de Taliban de beste manier zijn om te proberen een eind te maken aan het gijzelingsdrama, maar zijn niet bereid om Taliban-gevangenen vrij te laten.

Afghanistan staat samen met landen als Irak en Somalië bekend als erg gevaarlijk om te reizen.

댓글 없음: