2007년 8월 13일 월요일

Taliban laten Kim Ji-na en Kim Kyung-ja vrij in Afghanistan

De Taliban hebben in Afghanistan maandag twee gegijzelde vrouwen uit Zuid-Korea vrijgelaten. De vrouwen zijn in de provincie Ghazni overgedragen aan het Rode Kruis. Ze werden een aantal kilometer van de stad Ghazni afgezet door een Afghaanse oudere.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea bevestigde dat het om Kim Ji-na en Kim Kyung-ja gaat en. Eerdere mediaberichten zeggen dat ze respectievelijk 32 en 37 jaar oud zijn.

Het is nog niet bekend hoe de vrouwen er precies aan toe zijn. Het is niet bekend of er voor de vrijlating van de vrouwen een tegenprestatie is geleverd. Ze waren als hulpverleners in Afghanistan toen ze tijdens een busreis werden ontvoerd.

Ze werden vrijgelaten op een weg op het Afghaanse platteland en toen naar een Amerikaanse basis gereden. Het is de eerste betekenisvolle doorbraak in de gijzeling van 23 Koreanen die op 19 juli begon.

De twee vrouwen barstten in tranen uit toen ze de functionarissen van het Rode Kruis zagen die er waren om zich over hen te ontfermen. Ze kwamen uit een donkere Toyota Corolla die werd bestuurd door een Afghaanse oudere en stapten over in een SUV van het Rode Kruis.

De vrouwen werden overgebracht naar een basis van de VS in de stad Ghazni. Ze werden eerst gefouilleerd en daarna mochten ze de basis binnen. Ze droegen doeken om hun hoofd, khaki broeken en traditionele Afghaanse shirts tot op hun knieën. Beiden hadden ze tassen bij zich.

De Taliban hadden besloten om deze twee gegijzelden vrij te laten voor de geode verstandhouding tussen het koreaanse volk en de Taliban, zei Qari Yousef Ahmad, die zegt namens de Taliban te spreken, en die zich volgens een eerdere verklaring van de gouverneur van Ghazni in Pakistan bevindt.

Ahmadi zei door de telefoon, volgens de Associated Press vanaf een onbekende locatie, “dat we verwachten van het koreaans volk en de Koreaanse regering dat ze druk uit zullen oefenen op de regering in Kabul en de VS om Taliban-gevangenen vrij te laten.

Marajudin Pathan, de gouverneur van Ghazni, sloot echter een gevangenenruil uit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea bevestigde dat het om Kim Ji-na en Kim Kyung-ja gaat en. Eerdere mediaberichten zeggen dat ze respectievelijk 32 en 37 jaar oud zijn.

Veertien vrouwen en vijf mannen worden nog steeds in gijzeling gehouden. Twee mannelijke gijzelaars werden eerder door de Taliban omgebracht.

Taliban-eisen
De Taliban eisen de vrijlating van 21 militante gevangenen die vast worden gehouden de de Afghaanse regering en de VS op de basis Bagram bij Kabul. De regering heeft echter gezegd dat ze geen gevangenen vrij zal laten uit vrees dat ontvoeringen een gewoonte gaan worden.

De gouverneur van Ghazni heeft eerder verklaard dat de gijzelaars misschien vrij kunnen komen door het betalen van losgeld.

De vrijlating komt na drie dagen van onderhandelen tussen Zuid-Korea en de Taliban. Taliban-woordvoerder Ahmadi verklaarde verder dat de resterende gijzelaars niets zal overkomen zolang de onderhandelingen voortduren.

Na de onderhandelingen zal de leiding van de Taliban een besluit nemen over het lot van de 19 andere gegijzelde Koreaanse burgers.

댓글 없음: