2007년 8월 3일 금요일

Taliban wil onderhandelen over Zuid-Koreanen

De Taliban vraagt om veiligheidsgaranties van de VN-missie in Afghanistan voor mogelijke gesprekken met Zuid-Koreanen functionarissen in door de regering gecontroleerd gebied. Dit heeft een Taliban-woordvoerder vrijdag verklaard.

De Associated Press meldt ook dat Amnesty International de Taliban heeft opgeroepen de gijzelaars vrij te laten. De mensenrechtenorganisatie heeft de Taliban gezegd dat het vasthouden en doden van gegijzelden een oorlogsmisdaad is.

Qari Yousef Ahmadi, die zichzelf heeft uitgeroepen als Taliban-woordvoerder, zei dat de miltanten klaar zijn om te onderhandelen met de ambassadeur van Zuid-Korea in Kabul of ergens anders binnen of buiten Afghanistan,zolang de VN de veiligheid waarborgt.

Functionarissen van de UNAMA, de United Nations Assistance Mission Afghanistan, waren niet onmiddellijk bereikbaar om commentaar te leveren.

Ahmadi verklaarde eerder op donderdag dat de 21 overgebleven gijzelaars, 16 vrouwen en 5 mannen, nog steeds in leven zijn. Maar twee vrouwen zijn ernstig ziek en kunnen aan hun aandoening bezwijken.

Amnesty International deed afgelopen donderdag een telefonisch beroep op Ahmadi. “Het maken van gijzelaars en het doden van gijzelaars zijn oorlogsmisdaden en de verantwoordelijken moeten voor het gerecht verschijnen,” stelde Irene Khan, secretaris-generaal van de in Londen gevestigde organisatie in een verklaring.

Ahmadi zou tegen Amnesty hebben gezegd dat ze de zaak op een acceptabele manier op willen lossen, maar was het er niet mee eens de gegijzelden te beschermen tegen eventueel kwade bedoelingen met ze.

댓글 없음: