2007년 8월 7일 화요일

Taliban willen gevangenenruil gegijzelde Zuid-Koreanen

De Taliban-leiding heeft aangeboden 18 gegijzelde vrouwen uit Zuid-Korea vrij te laten in ruil voor een zelfde aantal Afghaanse vrouwen die gevangen zitten op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Maar Bush en Karzai willen van geen ruil weten.

De Afghaanse president Karzai en zijn Amerikaanse collega George Bush hebben verklaard dat ze in de onderhandelingen met de Taliban geen gevangenenruil met de Taliban uit zullen voeren.

Na de gesprekken in Camp David, in de staat Maryland zei de woordvoerder van het Witte Huis, Gordon Johndroe, “dat de Taliban gewelddadig zijn en hierin niet worden tegemoetgekomen.”

Een man die zei te spreken namens de Taliban vertelde eerder aan de BBC dat het lot van de gijzelaars in handen is van de twee leiders. Hij zei bovendien dat de Taliban verder zal gaan met het uitvoeren van ontvoeringen, of er wel een ruil is, of niet.

In Seoul heeft een woordvoerder van de Koreaanse president verklaard dat Zuid-Korea los van de overeenkomst van Bush met Karzai een oplossing wil zoeken om de kwestie van de ontvoerde christelijke hulpverleners op te lossen.

Ongeveer 100 mensen demonstreerden maandag bij de ambassade van de VS in Seoul en overhandigden daar een brief voor president Bush.

De Zuid-Koreanen werden op 19 juli in gijzeling genomen in de provincie Ghazni door de Taliban toen ze met een bus op reis waren van de zuidelijke stad Kandahar naar de hoofdstad Kabul.

Ondertussen hebben de ontvoerders al twee gegijzelde Koreanen vermoord.

Eerder deden Afghaanse politieke en religieuze leiders een beroep op de Taliban om geen vrouwen te gijzelen omdat dat tegen de traditie is van Afghanistan en de islam.

De Taliban beriep zich toen op het “oog om oog” principe, omdat er ook Afghaanse vrouwen vast worden gehouden door de buitenlandse troepen in Afghanistan.

In Camp David stelden Bush en Karzai zich verder eensgezind op in hun gezamenlijke persconferentie en zeiden dat er vooruitgang wordt geboekt in Afghanistan.

댓글 없음: