2007년 8월 6일 월요일

Zuid-Korea legt eerste contact met gegijzelden in Afghanistan

Voor het eerst heeft Zuid-Korea contact weten te maken met een van de 21 gegijzelde Zuid-Koreanen in Afghanistan. Dit heeft een functionaris in Seoul op maandag bekendgemaakt.

Volgens het persagentschap Reuters was er telefonisch contact op zaterdagavond met een van de gegijzelden. Dit vertelde een Zuid-Koreaanse functionaris die anoniem wilde blijven. Hij weigerde in het belang van de gijzelaars verdere informatie te verstrekken.

Het Zuid-koreaanse nieuwsagtentschap Yonhap zegt intussen dat het contact heeft gelegd met twee vrouwelijke gijzelaars via een bron in Kabul. Ze voerden een kort telefoongesprek.

Tijdens een gesprek zei de gegijzelde Koreaanse dat de groep is opgesplitst in verschillende groepjes en dat er twee Koreanen ernstig ziek zijn.

In het andere gesprek zei de gevangene “dat ze allemaal ziek zijn en graag herenigd willen worden met hun familie thuis. De Taliban richt wapens op ons en dreigt ons te vermoorden als de Koreaanse regering weigert hun eisen in te willigen.”

De regering van Afghanistan heeft tot nu toe geweigerd om gevangen Taliban-leden vrij te laten omdat ze bang is dat dit meer ontvoeringen in de hand zal werken.

Gisteren leverden Afghaanse artsen medicijnen af voor de Koreanen. De groep Koreanen bestaat voornamelijk uit jonge vrouwen.

Ondertussen staat de Koreaanse regering onder een immense druk van de bevolking van Korea om de vrijlating van de gegijzelden te bewerkstelligen. Maar de Koreaanse regering heeft verklaard dat ze weinig kan doen, omdat ze niet kan beslissen over de vrijlating van gevangenen in Afghanistan.

Een delegatie van functionarissen uit Zuid-Korea was in de provincie Ghazni, waar de Koreanen werden ontvoerd, in een poging om rechtstreekse gesprekken aan te knopen met de ontvoerders. Maar er is tot nu toe geen plaats afgesproken om elkaar te ontmoeten.

Het gijzeldrama werpt een schaduw over het tweedaagse bezoek dat president Hamid Karzai momenteel aan de Verenigde Staten brengt. Hij zal daar spreken met George Bush in Camp David over de veiligheidssituatie in Afghanistan.

Verschillende politici uit Zuid-Korea hebben intussen de VS opgeroepen om te helpen bij de vrijlating van hun gegijzelde landgenoten

댓글 없음: