2007년 7월 30일 월요일

Taliban zeggen een gijzelaar te hebben gedood

De Taliban hebben maandag verklaard dat ze een van de 22 Zuid-Koreaanse gijzelaars hebben doodgeschoten. na het verstrijken van verscheidene ultimatums. Vorige week doodden de Taliban al een Zuid-Koreaan, de leider van de zendingwerkers.

De Volkskrant schrijft dat de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandagavond beelden heeft uitgezonden van de Zuid-Koreanen die in handen zijn van de Taliban in Afghanistan. De video-opnamen laten onder meer de vrouwelijke gijzelaars zien met hoofddoeken op.

De Afghaanse regering heeft de Taliban om twee dagen extra gevraagd in de zaak van de 22 gegijzelde Zuid-Koreanen. Dit heeft de gouverneur van de provincie Ghazni maandag gezged.

Maandagochtend om 09.30 uur Nederlandse tijd liep het ultimatum af dat de Taliban al meerder keren hadden verlengd.

Als de Afghaanse regering om die tijd geen gevangen strijders van de rebellen zou hebben vrijgelaten, zouden de opstandelingen enkele van de 22 Zuid-Koreanen doden.

Ontvoerders omsingeld
Ondertussen hebben Afghaanse en buitenlandse troepen de plaats omsingeld waar de Taliban 23 Zuid-Koreanen gegijzeld houden, aldus het Afghaanse ministerie van Defensie.

Eerst werd gemeld dat er al een operatie was begonnen, maar het ministerie sprak dat later tegen. De operatie zou wel op handen zijn.

Maar er zou ook nog onderhandeld worden tussen de Taliban en een Koreaanse delegatie die gisteren in Kabul was aangekomen.

Eisen en ultimatum
De Taliban dreigden de gegijzelden te doden als Zuid-Korea niet voor zondagmiddag half vijf toezegde om zijn tweehonderd militairen uit Afghanistan terug te trekken. Maar toen de maar toen het ultimatum verstreek, boden de Taliban Zuid-Korea nog 24 uur uitstel.

Buitenlandse persbureaus melden dat Zuid-Korea bereid zou zijn de troepen versneld uit Afghanistan terug te trekken. Gisteren deden familieleden van de ontvoerde Koreanen dramatische oproepen daartoe.

Ook riepen Afghaanse geestelijke leiders op om de gegijzelden niet te doden maar vrij te laten

댓글 없음: