2007년 7월 29일 일요일

Oproepen aan Taliban om gegijzelden Zuid-Korea vrij te laten

Hoge Afghaanse politieke leiders en geestelijke leiders hebben zondag in naam van de islamitische traditie van gastvrijheid en ridderlijkheid de Taliban opgeroepen om de 18 vrouwelijke Zuid-Koreaanse gijzelaars vrij te laten.

Een woordvoerder van de Taliban wees de oproep af en stelde een nieuw ultimatum in voor het leven van de gegijzelden, en zei dat de Taliban een of alle 22 gevangenen kunnen doden als de autoriteiten 23 militante gevangenen niet vrijlaat.

Een antaal andere ultimatums zijn eerder verstreken zonder dat er gijzelaars werden gedood.

Afghaanse functionarissen verklaren dat er geen vooruitgang zit in de gesprekken met tribale ouderen om de vrijheid van de gegijzelden te bewerkstelligen.

In zijn eerste reactie sinds de 23 Koreanen werden gegijzeld heeft president Hamis Karzai de Taliban veroordeeld om buitenlandse gasten” te ontvoeren, in het bijzonder vrouwen. Dit gaat in tegen de traditie van de islam en de nationale traditie van Afghanistan.

Geestelijk leiders van de Afghaanse Raad van Geestelijken zeiden dat “de profeet Muhammad, de grondvester van de islam, onderwees dat niemand het recht heeft om vrouwen te doden.”

“Zelfs in de geschiedenis van Afghanistan, gedurende al de strijd en gevechten, hebben de Afghanen vrouwen, ouderen en kinderen gerespecteerd,” zei de religieuze raad.

“Het doden van vrouwen is in strijd met de islam, in strijs met de Afghaanse cultuur, en ze behoren dit niet te doen.” Maar Taliban woordvoerder, Qari Yousef Ahmadi, haalde het religieuze principe aan “een oog voor een oog”, bedoelend dat Westerse militairen Afghaanse vrouwen vasthouden op hun bases in Bagram en Kandahar, en dat de Taliban hetzelfde kunnen doen. Hij zei dat de Taliban “vrouwen, mannen en kinderen” kan doden.

In een telefoongesprek zei Ahmadi vanaf een onbekende lokatie tegen de Associated Press: “Het kan een man zijn, of een vrouw, we kunnen er een doden, of twee, of vier, of allemaal.”

Nieuw ultimatum
Ahmadi zei dat de militante groep een lijst aan de regering van Afghanistan heeft gegeven met de namen van 23 gevangen medestrijders. Wanneer deze maandagmiddag niet zijn vrijgelaten, worden er gegijzelden gedood.

Vorige woensdag werd de leider van de groep koreanen gedood, maar het zou onduidelijk zijn waarom dit is gebeurd.

Onderhandelingen
Twee dagen van ontmoetingen tussen ouderen van het Qarabagh district in de provincie Ghazni en een delegatie van hoge Afghaanse functionarissen uit Kabul hebben tot nu toe geen resultaten opgeleverd.

In zijn ontmoeting met president Hamid Karzai bedankte de Koreaanse gezant Baek Jong-chun de president voor de hulp bij het gijzelingsdrama, en zei dat Zuid-Korea de manier waarop de Afghaanse regering de gijzeling wil beëindigen zal respecteren.

Paus Benedictus XVI heeft intussen de ontvoerders opgeroepen om de gegijzelden vrij te laten, en te stoppen met het kwaad dat ze uitvoeren en de gegijzelden ongedeerd te laten.

De Koreanen werden ontvoerd toen ze op 19 juli met de bus op weg waren van Kandahar naar Kabul, waar ze als opbouwwerkers aan de slag waren.

댓글 없음: