2007년 7월 31일 화요일

Shim Sung-Min vermoord door Taliban.

Lichaam vermoorde gijzelaar Zuid-Korea gevonden

Het lichaam van de tweede vermoorde ontvoerde Zuid-Koreaan is gevonden. Dat maakte de Afghaanse politie in de provincie Ghazni bekend. De Zuid-Koreaanse media hebben vastgesteld dat het gaat om Shim Sung-Min.

Ondertussen hebben de taliban een nieuw ultimatum gesteld op woensdagochtend 09.30 uur, Nederlandse tijd. De taliban eisen nu de vrijlating van 8 Taliban-gevangenen in ruil voor acht gijzelaars. Daarna willen ze verder onderhandelen.

Er worden nu nog 21 Zuid-Koreaanse burgers vastgehouden. Vorige week doodden de Taliban al de leider van de groep christelijke hulpverleners uit Zuid-Korea die in Afghanistan vrijwilligerswerk verrichten.

Zijn lichaam is maandag teruggekeerd in Zuid-Korea, waar familieleden van de gijzelaars, merendeels vrouwen, vroegen om de vrijlating van hun geliefden. Er werd een kerkdienst gehouden in Bundang, even buiten Seoul.

Het is onduidelijk of de Afghaanse regering de vrijlating van gevangenen overweegt. In maart liet president Hamid Karzai vijf Taliban-strijders gaan in ruil voor de ontvoerde Italiaanse journalist Daniele Mastrogiacomo, een deal die in het westen veel kritiek wekte. Hij zei toen dat het bij één keer zou blijven.

Zuid-Korea zou intussen hebben laten weten dat het bereid is zijn troepen versneld terug te trekken uit Afghanistan. De terugtrekking van de Koreaanse troepen stond gepland voor december 2007.

Beschermde status of “oog om oog”
Zondag probeerden president Hamid Karzai en Afghaanse religieuze leiders in te spelen op het eergevoel van de Taliban, door er op te wijzen dat het gevangen houden van vrouwen, helemaal als dit buitenlanders zijn, in strijd is met de Afghaanse traditie en de waarden van de islam.

Bovendien hebben reizigers en christenen volgens de islamitische leer een beschermde status. De Taliban verwierp de claim en beriep zich op het “oog om oog” principe omdat er op westerse militaire bases in Bagram en Kandahar ook Afghaanse vrouwen vast worden gehouden.

Zuid-Koreaanse functionarissen hebben verklaard dat zich waarschijnlijk achttien vrouwen onder de gijzelaars bevonden, maar verlaagden dat aantal maandag tot zestien.

댓글 없음: