2007년 7월 26일 목요일

Taliban stellen ultimatum uit om Koreaanse gijzelaars te doden

De Taliban hebben hun ultimatum om de gijzelaars te doden uitgesteld. De president van Zuid-Korea stuurt een speciale gezant naar Afghanistan om met de Taliban te onderhandelen over de vrijlating van 22 gegijzelde landgenoten.

De gezant komt naar verwachting morgen in Kabul aan. Hij wordt gestuurd na de vondst van een doodgeschoten Zuid-Koreaanse gijzelaar. Ook heeft de president van Zuid-Korea overleg gevoerd met Hamid Karzai.

Slachtoffer
Een eerder ultimatum verliep donderdagavond, een dag nadat een 42-jarige geestelijk leidsman van de groep was gedood.

Het slachtoffer, Bae Hyung-kyu, is een van de oprichters van de Protestantse Saemmul Kerk waartoe de gijzelaars behoren. Bae werd vermoord op zijn verjaardag. Hij leidde het vrijwilligerswerk dat de kerk in Afghanistan doet.

De Taliban dreigen ook de andere 22 gijzelaars te doden als 23 gevangenen Taliban-strijders morgen niet worden vrijgelaten.

Ultimatum
Ze hebben de regering van Afghanistan een nieuw ultimatum gesteld. De regering krijgt tot vrijdagmiddag de tijd om aan de eis te voldoen. Als zij dat niet doet, zullen meer Zuid-Koreanen worden geëxecuteerd, zei Talibanwoordvoerder Qari Yousef Ahmadi.

De Volkskrant schrijft dat Ahmadi ook zei dat de Afghaanse onderminister van buitenlandse zaken, Muhammad Munir Mangal, met de Taliban had gesproken en snel een besluit van de regering had aangekondigd.

Hij verklaarde verder dat de achttien vrouwen en vier mannen zijn opgesplitst in kleine groepen en brood, yoghurt en rijst te eten hadden gekregen.

Eis aan Zuid-Korea
Van Zuid-Korea wordt opnieuw geëist dat het zijn troepen uit Afghanistan terugtrekt, maar Seoel weigert daarop in te gaan.

De regering van Zuid-Korea regering eerder woedend en geschokt op de bekendmaking dat een van de 23 Zuid-Koreaanse gijzelaars was gedood. De Taliban zeiden woensdag de gijzelaar te hebben gedood omdat de Afghaanse regering niet op hun eisen wil ingaan.

De Zuid-Koreaanse regering herhaalde haar oproep om de gijzelaars meteen vrij te laten en waarschuwde dat de daders verantwoordelijk worden gesteld.

De president Roh Moo-hyun van Zuid-Korea sprak opnieuw met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai. Beiden kwamen overeen volledig samen te werken in het belang van de veiligheid van de Zuid-Koreanen.

Regeringswoordvoerder Chun Ho-sun van Zuid-Korea verklaarde dat ondanks eerdere berichten over de invrijheidstelling van enkele gijzelaars, de regering in Seoul ervan uitgaat dat nog 22 Zuid-Koreanen worden gegijzeld.

Hij benadrukte dat de regering niet wenst dat militaire operaties op touw worden gezet om de gijzelaars uit handen van hun ontvoerders te bevrijden.

Afghanistan staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om te reizen. De Koreanen werden gegijzeld toen ze met een bus vanuit de zuidelijke stad Kandahar op weg waren naar de hoofdstad Kabul.

댓글 없음: